Support Art Workers- Η πολιτεία ίσως ποτέ, εμείς όμως;

Θεωρώ εξαιρετική την κινητοποίηση-συσπείρωση των καλλιτεχνών και των ατόμων που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, για τα δικαιώματα τους ως προς τη βιωσιμότητα της δουλειάς τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το κίνημα αυτό απευθύνεται προς την πολιτεία ζητώντας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο, να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες και να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη της επιστροφής τους όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες».

Νομίζω πως η θέση τους είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη!!Με αφορμή λοιπόν το μήνυμα του συγκεκριμένου κινήματος προς την πολιτεία, θα ήθελα να δώσω και εγώ ένα μήνυμα προς τα εμάς– τους θεατές.

Βλέπω αρκετή στήριξη σε όλα τα social media από αρκετό κόσμο και την εξαγρίωσή του προς την αντιμετώπιση της πολιτείας προς τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του εκάστοτε χώρου.Καλά όλα αυτά και τα banner στις προφίλ φωτογραφίες κτλ κτλ αλλά..ας κοιτάξουμε (μαζί κι εγώ) και λίγο στον καθρέφτη και πόσο εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζαμε τον συγκεκριμένο χώρο τις “καλές” μέρες!

Θα μιλήσω κυρίως για τον χώρο της μουσικής, για τον οποίο έχω και μια καλύτερη επαφή χωρίς να σημαίνει πως τα ίδια δεν ισχύουν και για τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς χώρους!!

Τί έχουμε κάνει λοιπόν εμείς σαν κοινό για τους εγχώριους καλλιτέχνες;Και δεν μιλάω τώρα για μεγάλους έντεχνους καλλιτέχνες ή γενικότερα για μεγάλα ονόματα που λίγο πολύ έχουν ένα σταθερό κοινό να τους ακολουθεί(χωρίς να σημαίνει πως δεν χρίζουν ιδίας αντιμετώπισης με αυτά που θα γράψω παρακάτω). Κατά μέσο όρο λοιπόν, τίποτα!

Κατ’ αρχάς κάνεις δεν νοιάζεται να ψάξει και να στηρίξει έναν νέο καλλιτέχνη.Έχουμε μάθει να μας σερβίρει ή εκάστοτε βιομηχανία στα trendings αυτό που αυτή θέλει.Πότε νοιάστηκε εξάλλου οποιοσδήποτε φορέας να ασχοληθεί και να προβάλλει οτιδήποτε εγχώριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων;(βέβαια ετοιμαστείτε για τρέλες κωλοτούμπες καθώς κάπως πρέπει να γεμίσουν τις ατζέντες τους, μιας και “προϊόντα” από το εξωτερικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί δεν παιζουν ούτε κατά διάνοια).Πάντα στο εύκολο χρήμα, με πράγματα απ’ έξω.Και μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ούτε ξενοφοβικός ούτε προκατειλημμένος, αλλά γιατί στα είκοσι πράγματα που θα προβληθούν, ένα να μην είναι εγχώριο;

Σε όλο αυτό το πανηγυράκι βέβαια φταίμε κι εμείς, μιας και ο κάθε διοργανωτής, promoter κτλ βλέπει πως τσιμπάμε μόνο με δυνατά χαρτιά από το εξωτερικό οπότε κι αυτός κοιτάζει το κέρδος του.Πόσο κρίμα είναι δηλαδή στον χώρο της μουσικής και της underground σκηνής να συναντάς στο κοινό μόνο μέλη από άλλες μπάντες και φίλους του κάθε συγκροτήματος κατά κύριο λόγο;!

Επίσης πόσο λάθος αυτή η αίσθηση του ότι αφού είναι Ελληνικό δε θα είναι και τόσο επαγγελματική η πρώτη τους δουλειά..ας τους να μεγαλώσουν λίγο, να ηχογραφήσουν και με καμία δισκογραφική έξω και μετά βλέπουμε!!Είπε ο ίδιος που θεοποιεί κατά κύριο λόγο τα δυο πρώτα άλμπουμ των συγκροτημάτων που ακούει.

Εν πάση περιπτώσει κάποιος θα πει πως αερολογώ και γενικολογώ. Δεκτό! Ωστόσο, αυτά έχω δει εγώ μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα.

Στην ερώτηση λοιπόν του πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα άτομα σε οποιονδήποτε χώρο των τεχνών, νομίζω πως υπάρχουν μερικές προτάσεις, τις οποίες ξανατονίζω πως απευθύνω και στον ίδιο μου τον εαυτό!!

Το κυριότερο είναι πως εφόσον ασχολούμαστε με τη μουσική, το χορό, το θέατρο κτλ. δε θα πρέπει να μας τρομάζει και να μας ξενίζει η ιδέα του να δούμε κάτι ερασιτεχνικό!!Σίγουρα για πολλούς τα “κουκιά” που είναι διαθέσιμα για τον τομέα της διασκέδασής τους είναι μετρημένα, αλλά νομίζω πως μια φορά στο τόσο βγαίνει!!

Είναι πραγματικά τεράστια η ικανοποίηση να ανακαλύπτεις από μόνος σου κάτι νέο, κάτι ακατέργαστο και να ακολουθήσεις την πορεία του!! Επίσης, οποίος έχει τη δυνατότητα, θα έπρεπε να αγοράζει οποιασδήποτε μορφής έργο του κάθε καλλιτέχνη. Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη κίνηση!Δεν θα βοηθήσετε αυτό/αυτά τα άτομα να βγάλουν χρήματα, αλλά να έχουν ένα μικρό κεφάλαιο, για να δημιουργήσουν εκ νέου μια φρέσκια δουλειά.

Επιπροσθέτως, ζούμε στην εποχή των social media!! Όπως και στα φυσικά μέρη, έτσι και στα social, βρίσκεις κάποια κοινοποίηση δουλειάς μόνο από φίλους του εκάστοτε καλλιτέχνη. Δεν είναι κακό που και που να κοινοποιούμε δουλειές ατόμων που μας άρεσαν παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους να ασχοληθούν. Δε πειράζει αν δεν ανεβάσουμε το κομμάτι με τις δέκα εκατομμύρια προβολές για τα πενήντα likes που ίσως πάρουμε. Δεν κερδίζετε πραγματικά τίποτα από αυτά, αλλά με έστω και ένα ερέθισμα που θα δίνατε σε ένα άλλο άτομο να δει και κάποια δουλειά ενός λιγότερο δημοφιλή καλλιτέχνη, θα είχατε κερδίσει πολλά.

Είναι και πολλοί τομείς ακόμη που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά νομίζω πως πρώτα μπαίνουν οι βάσεις για κάτι, όπως να μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα κάποιο/κάποια άτομα και μετά να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ίσως το άρθρο να ξεφύγε λίγο από αυτό που το κίνημα διεκδικεί για την ώρα, αλλά θεωρώ πως ήταν ένα καλό πάτημα για να δούμε πώς θα πρέπει να στηρίζουμε κι εμείς τα άτομα που εκπροσωπούν οποιονδήποτε κλάδο των τεχνών και του πολιτισμού!!

Ψάξε, στήριξε, μοιράσου!!

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Η αποκάλυψη της κονσόλας του PS5!

Το stream για την αποκάλυψη του Playstation5 στο επίσημο κανάλι του στο Youtube, μόλις τελείωσε!! …