Revolted Masses – Rise | Album Review

*Υπενθυμίζουμε πως έως και την Κυριακή 5/7, με μια κοινοποίηση του συγκεκριμένου post στο facebook, μπαίνετε στην κλήρωση για: 1CD & 1 T-Shirt από την καινούργια δουλειά των Revolted Masses!*

Την προηγούμενη Παρασκευή, οι Revolted Masses κυκλοφόρησαν την νέα τους δουλειά, ”Rise”, ύστερα από πέντε χρόνια από τον τελευταίο τους δίσκο!! Σίγουρα δεν ήταν θέμα έμπνευσης ή όρεξης. Όλοι ξέρουμε πως τα άτομα της underground σκηνής, δεν μπορούνε να βιοποριστούν καθαρά από την μουσική τους και κατά συνέπεια η μπάντα πολλές φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα!

Όπως και να χει ο δίσκος είναι εδώ και φαίνεται πως πρόκειται για την πιο ώριμή τους δουλειά! Βέβαια δεν μιλάμε και για πρωτάρηδες μιας και οι Masses έχουν πάνω από μια δεκαετία στον συγκεκριμένο χώρο!! Το ”Rise” λοιπόν, πέραν από την ωριμότητα που το διέπει, πρόκειται και για ένα άλμπουμ στο οποίο η μπάντα πειραματίστηκε και δοκίμασε νέα πράγματα! Ο πειραματισμός βέβαια είναι ένα σήμα κατατεθέν της μπάντας, αν αναλογιστούμε πως στη προηγούμενή τους δουλειά, υπήρχε σημείο με ακουστική φλαμένκο κιθάρα!!

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα το Rise…

Ξεκινώντας από την παραγωγή, για άλλη μια φορά οι Masses παίρνουν άριστα! Άξιο, επίσης, αναφοράς είναι το γεγονός πως πρόκειται για έναν εκατό τοις εκατό DIY δίσκο! Όλα τα όργανα ηχογραφήθηκαν στο προσωπικό τους στούντιο και η μίξη και το master έγινε εξ΄ ολοκλήρου από τον κιθαρίστα τους, Βαγγέλη Θεοδωράκη! Θεωρώ πως είναι τεράστια υπόθεση το να μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, μιας και  όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει μεταξύ μπάντας και κάποιου παραγωγού, πολλές φορές δεν βρίσκεται ο κατάλληλος δίαυλος επικοινωνίας για το πως οραματίζεται η μπάντα ακριβώς τον ήχο της!!

Συνεχίζοντας με το μέρος των κομματιών αυτών καθ΄αυτών, όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία κατά μήκος του άλμπουμ! Από γρήγορα thrash σημεία, blast beats, τρελά shreds, σόλο και progressive σημεία μέχρι και instrumental τραγούδι και καθαρά φωνητικά! Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο πως βρήκα θετική την μείωση των solo! Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθεί αυτή μου η δήλωση.. τα σόλο των Masses ήταν και είναι κοντά στα γούστα μου και σίγουρα υπάρχει το λεγόμενο ”know how”, ωστόσο, πάντα νιώθω έναν κορεσμό στα άλμπουμ που υπάρχει σε κάθε κομμάτι σόλο! Βέβαια, αυτή είναι καθαρά δική μου ”παραξενιά”!! Όπως και να ΄χει, με κάλυψαν και σε αυτόν τον τομέα, στην συγκεκριμένη τους δουλειά!

Όσο αφορά την ποιότητα των συνθέσεων, δεν νομίζω πως έχουμε να αναλύσουμε και πολλά!! Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν τεράστια εξειδίκευση ο καθένας στον τομέα του!! Από τα φανταστικά riffs και σόλο στις κιθάρες, τα όμορφα outro, την τεράστια γκάμα στα ντραμς, από γρήγορες δίκασες, blast beats και πολύ έξυπνες ”ατάκες” στο china και τα splashes, μέχρι και τα πάντοτε θυμωμένα, ωστόσο κοντρολαρισμένα, φωνητικά του Στεφανή και το μπάσο που δεν επαναπαύεται στο ότι πρόκειται για μια μέταλ δουλειά και έχει κι αυτό τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο!!

Όπως προδιαθέτει και και το όνομα της μπάντας, η θεματολογία της μπάντας είναι καυστική και επαναστατική!! Όπως και στα προηγούμενα άλμπουμ τους, οι στίχοι μιλάνε για τις αδικίες που βιώνουμε στην κοινωνία μας σήμερα, αλλά και πράγματα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν!! Δεν μένουν μόνο εκεί, καθώς δεν διστάζουν να σχολιάσουν και θρησκευτικά και ποικίλα άλλα θέματα!! Όπως και να χει, σε μια στιγμή της ιστορίας μας, όπου τείνουμε προς ακραίες και οπισθοδρομικές κατευθύνσεις, η μουσική και οι στίχοι της είναι ένα μέσο για να προβληματίσουν τον ακροατή, αλλά και για να ρίξει μια μεγάλη γροθιά στις εν λόγω καταστάσεις!!

Λίγα λόγια για κάθε κομμάτι!!

1) Rise

Το καλύτερο ξεκίνημα για ένα δίσκο!! Λάτρεψα τα riffs της κιθάρας στο συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά και το ανέβασμα του tempo, στο thrashy outro!!

2) Drown In Apathy

Για εμένα το καλύτερο και πιο ώριμο κομμάτι του άλμπουμ! Με τις χαρακτηριστικές ανατολίτικες πινελιές!! Φοβερά και τα φωνητικά στο ρεφρέν! Το outro μου θύμισε έντονα Gojira και απλά το λάτρεψα!

3) Favourites Of God

Και κάπου εδώ έχουμε ένα πιο σκοτεινό κομμάτι, το οποίο περιέχει πολλά στοιχεία! Death στοιχεία, κάποιες progressive πινελιές, bridge με ακουστική, blast beats και στο τέλος μας φιλοδώρησε με ένα βαρύτατο breakdown!!

4) A Chance For Heaven

Σε αυτό το σημείο, μας έσκασε ένα πιο “αυστηρό” κομμάτι! Τι εννοώ με το αυστηρό; Οι μελωδικές rhythm κιθάρες εμφανίστηκαν ελάχιστα και στη θέση τους είχαμε βαρύτατα και μπασάτα riffs! Στο κομμάτι αυτό νομίζω πως το μπάσο γενικότερα, ήταν πιο αισθητό από κάθε άλλο κομμάτι.

5) Moral Panic

Αν δεν κάνω λάθος, στο Moral Panic, ακούσαμε για πρώτη φορά καθαρά φωνητικά από τους Revolted!! Καταπληκτικό το μπάσιμο από τα καθαρά φωνητικά και κιθάρες, στο θυμωμένο και κατάμαυρο outro!

6) Lydian Colours

Πρόκειται για ένα instrumental κομμάτι, πρωτόγνωρο και πάλι για την μπάντα, με πολύ ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Ότι έπρεπε για την μετάβαση στο τελευταίο μισό του δίσκου!

7) Stand In Line

Πίσω στους γνώριμους thrash ήχους! Αν και έλεγα για λιγότερα σόλο παραπάνω, πραγματικά θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερο το σόλο του συγκεκριμένου τραγουδιού, μιάς και είχε φοβερή προσέγγιση. Επιπροσθέτως, είναι εμφανές πως κάθε μπάντα θα πρέπει να μη φοβάται την έξοδο από το “comfort zone” της. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με το πόση φρεσκάδα έφεραν τα καθαρά φωνητικά στο συγκεκριμένο τραγούδι!!

8) White-Coat Mafia

Το άλμπουμ θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί και ως, οι πενήντα αποχρώσεις των φωνητικών. Στο συγκεκριμένο είχαμε την πιο “σκιστή” και brutal εκδοχή τους!

9)Stigma

Απόλαυσα και πάλι τις συνθέσεις, αυτή τη φορά του Stigma. Θεωρώ, πως το μικρό σόλο του Stand In Line, συνεχίστηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι!! Στο outro αφηρημένος νόμιζα πως πρόκειται για τα “μουρμουριστά”, Omerta-like φωνητικά του Randy Blythe.

10) Martyrs

Και πάνω που έλεγα πως έφτασε το τελευταίο κομμάτι και δεν θα ακούσουμε και ένα riff με αμανέ(αρκετά χρησιμοποιημένο στοιχείο σε παλαιότερες δουλειές τους-ΚΚΖ, ήρθε το intro να με διαψεύσει!! Αν θα ζητούσα κάτι παραπάνω από αυτό το κομμάτι, είναι να είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο στη διάρκειά του!

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να θέσει τις βάσεις για να κάνουν οι Revolted Masses το βήμα παραπάνω, μιας και πρόκειται για ένα δίσκο με πολλά διαφορετικα στοιχεία, τα οποία είναι σωστά τοποθετημένα και τακτοποιημένα! Αν κάποια στιγμή πετύχετε κάποια επερχόμενη συναυλία τους, προτείνω να μην την χάσετε!! Το έχω ξανά αναφέρει σε ένα δύο άρθρα, πως είναι η μοναδική underground μπάντα που έχω ακούσει το κοινό, να της φωνάζει να παίξει κι άλλο κομμάτι μετά την ολοκλήρωση του live set τους!!

Revolted Masses are:

Vox: George Metaleon Stefanis

Guitars: Vaggelis Theodorakis

Guitars: Dimitris Kleftogiannis

Drums: George Anamouroglou

Order your album here:https://revoltedmasses.bandcamp.com/album/rise

Facebook:https://www.facebook.com/revoltedmasses/

Instagram:https://www.instagram.com/revoltedmasses

Youtube:https://www.youtube.com/c/RevoltedMasses

Bandcamp:https://revoltedmasses.bandcamp.com/

 

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Οι Four Sides O’Strange διασκευάζουν το Ocean Eyes της Billie Eilish

Ένα νεοσύστατο σχήμα από την Αθήνα, οι Four Sides O’Strange, αποφάσισαν να κάνουν το ντεμπούτο …