Μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο – Seattle Grunge Scene

Ξεκινάμε μια νέα “στήλη” άρθρων, με θέμα Μουσικές Σκηνές ανά τον Κόσμο. Στο πρώτο άρθρο της στήλης αυτής, θα μιλήσω για την grunge σκηνή του Seattle, που άλλαξε την ιστορία της ροκ μουσικής για πάντα.

-Προέλευση-

Κατ’αρχάς, τι σημαίνει grunge; Grunge είναι στα αγγλικά η βρωμιά, το λέρωμα. Χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον ήχο της grunge μουσικής, που δεν ήταν “καλογυαλισμένος” σε παραγωγή, αντιθέτως με ό,τι είχαν συνηθίσει οι ροκ ακροατές εκείνη την εποχή. Τα 80’s ήταν η εποχή της glam rock, μαλλούρες, φώτα, και τα λοιπά. Οι grunge μουσικοί λοιπόν δεν ενστερνίζονταν αυτή τη φιλοσοφία. Η απαρχή της grunge έγινε όταν οι punk μπάντες άρχισαν να παίζουν πιο αργή μουσική, και πρόσθεσαν metal στοιχεία.

-Στυλ μουσικής/image-

Το γενικό στυλ της grunge, πέρα και απ’τη μουσική, έχει ωμότητα, έχει τον ανθρώπινο παράγοντα, κάτι που έλειπε από την κουλτούρα των rock stars. Οι rock stars παρουσιάζονταν σαν ανώτεροι, θεοί, κάτι που δεν μπορεί να αγγίξει ο ακροατής. Την ίδια εποχή, στον αντίποδα αυτού, η punk ήταν η πιο “λαϊκή” κουλτούρα. Κατά συνέπεια, αφού η grunge επηρεάστηκε από την punk κουλτούρα, ο grunge καλλιτέχνης δεν φοβόταν να δείξει τις “άσχημες” ή ευαίσθητες πλευρές του.

Το βλέπεις στους στίχους, τα θέματα είναι εσωτερικά, συναισθηματικά και σκοτεινότερα.

“I want you to scrape me from the walls, and go crazy, like you’ve made me.”

Dirt, Alice in Chains

“At home drawin’ pictures of mountain tops with him on top, lemon yellow sun. Arms raised in a “V”, and the dead lay in pools of maroon below”

Jeremy, Pearl Jam

Εκτός από τις σκοτεινές εικόνες θανάτου, υπάρχουν διάφορα άλλα σκηνικά 10ης εντολής στους στίχους.

“At my feeding time, she’d push food through the door, I crawl towards the crack of light.”

Paper Cuts, Nirvana

Βέβαια, πέρα από το shock value των στίχων, το λέβελ της λυρικότητας σε αυτά τα συγκροτήματα είναι κορυφαίο.

“Down in a hole, Jesus tries to crack a smile, beneath another shovel load.”

4th of July, Soundgarden

Οι live εμφανίσεις ήταν επίσης πιο προσιτές, χαμηλότερου budget (στην αρχή τουλάχιστον), με punk αισθητική. Γενικά η grunge διέλυσε το βάθρο στο οποίο οι παλιότεροι rockstars ανέβαζαν τους εαυτούς τους. Και από όταν η grunge σκηνή έγινε τεράστια, στη mainstream rock θα υπάρχει πάντα το αισθητικό στίγμα που της άφησε, η αποκόλληση από το κυνήγι της δόξας.

-Προσωπικότητες/Καλλιτέχνες-

Το πρώτο μεγάλο proto-grunge συγκρότημα, που έμπλεξε την punk ενέργεια με το “βάρος” της metal, ήταν οι Melvins. Επειδή το Seattle και οι γύρω πόλεις που συντέλεσαν στη σκηνή αυτή είναι μικρές πόλεις, όλες οι μπάντες γνωρίζονταν μεταξύ τους, αντάλλασσαν μέλη, και οι προσωπικότητες της σκηνής είχαν μερικές φορές πολλαπλά πόστα. Π.χ, ο Jack Endino, παραγωγός για τους Nirvana και τους Soundgarden, ήταν ο κιθαρίστας των Skin Yard, άλλης proto-grunge μπάντας. Συνήθως, η Seattle grunge σκηνή χαρακτηρίζεται από τους Big 4 της. Soundgarden, Nirvana, Alice in Chains και Pearl Jam.

Όλο το είδος άρχιζε να χτίζεται μουσικά από τα μέσα των 80’s, αλλά η τεράστια επιτυχία έγινε το 1991, με μεγάλο πρωταγωνιστή το “Nevermind” των Nirvana. Η μουσική τους ήταν κάτι ανάμεσα σε μελωδικό punk ή τσαλακωμένους Beatles. Rough, catchy and true.

Οι Soundgarden, οι πιο βετεράνοι από τους Big 4, είχαν ένα ελαφρώς διαφορετικό στυλ, πιο progressive, πιο πολλές επιρροές από την metal μουσική, με το αγαπημένο μου άλμπουμ “Superunknown” να κυκλοφορεί το 1994.

Παρομοίως, metal επιρροές είχαν και οι Alice in Chains, αλλά με λίγο πιο “προσιτό” στυλ για τους ακροατές, μπαλάντες και τέτχια (με την καλή έννοια πάντα). Το “Dirt” είναι το μεγαλύτερό τους αριστούργημα, και βγήκε το 1992.

Last but not least, οι Pearl Jam, η μπάντα-supergroup της σκηνής, αφού φτιάχτηκε από μέλη άλλων συγκροτημάτων της grunge σκηνής (Green River, Mother Love Bone), και αν τους δεις δίπλα-δίπλα με τους υπόλοιπους Big 4, είναι οι λιγότερο ταιριαστοί, με ξεκάθαρα λιγότερες punk επιρροές, πιο rock ήχος.

Πέρα από τις μπάντες του Seattle, η grunge επεκτάθηκε. Χαρακτηριστικοί πρεσβευτές της, οι Stone Temple Pilots από την California, ή οι Smashing Pumpkins από το Chicago.

-Μετέπειτα-

Από τον θάνατο του Kurt Cobain (Nirvana) το 1994, την απόσυρση του Layne Staley (Alice in Chains) λόγω εθισμού το 1996, της διάλυσης των Soundgarden, και την αφάνεια στην οποία έπεσαν οι Pearl Jam, η grunge σκηνή κατέρρευσε. Άφησε όμως πίσω της την κληρονομιά, τόσο σε μουσική, όσο και στη γενικότερη ιδεολογία. Ο Dave Grohl των Nirvana έφτιαξε τους Foo Fighters, ο Chris Cornell των Soundgarden έφτιαξε τους Audioslave, και τα καρό πουκάμισα παραμένουν στη μόδα ακόμα και σήμερα.

Υ.Γ: Ξέρω πως αφήνω πολλούς καλλιτέχνες απ’έξω, ή δεν εμβαθύνω όσο θα’πρεπε, αλλά το άρθρο θα έβγαινε τεράστιο. MY APOLOGIES. 🙂

Σχετικά με Metaleon

Μου αρέσουν τα κουάκερ, τα DIY πρότζεκτ, ο David Fincher, και να γράφω. 26/M/ATH, GR

Τσέκαρε επίσης

Μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο – Gothenburg Melodic Death Metal Scene

Μια αλλαγή κλίματος από το πρώτο άρθρο, που μιλούσε για την grunge. Σ’αυτό αναλύω την …