Μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο – Gothenburg Melodic Death Metal Scene

Μια αλλαγή κλίματος από το πρώτο άρθρο, που μιλούσε για την grunge. Σ’αυτό αναλύω την melodic death metal σκηνή του Gothenburg, μια σκηνή η οποία επηρέασε άπειρα μεταγενέστερα metal συγκροτήματα. Μια σκηνή που ακόμα και σήμερα, οι καλλιτέχνες της χαίρουν υψηλής εκτίμησης στο πεδίο της metal.

-Προέλευση-

Όταν άρχισαν οι πρώτες μέταλ μπάντες να εμφανίζονται στη Σουηδία, ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Death metal συγκροτήματα, όπως οι Entombed και οι Dismember, ή black metal συγκροτήματα, όπως οι Bathory, άρχισαν να δημιουργούν μια πρώιμη μουσική σκηνή στη Στοκχόλμη στα 80s. Σιγά σιγά ξεκίνησαν να δημιουργούνται μπάντες και στο Γκέτεμποργκ. Αρχικά με τους At the Gates, και στη συνέχεια με τους In Flames και τους Dark Tranquillity, συμπληρώνουμε την “αγία τριάδα” του Gothenburg melodic death. Το Valvet έγινε το λαιβάδικο που έπαιξαν πολλές φορές αυτές οι μπάντες, και ο de facto metal παραγωγός του Γκέτεμποργκ έγινε ο Fredrick Nordstrom.

-AT THE GATES-

Οι πρώτοι του είδους, οι At the Gates ξεκίνησαν από πιο straight up death ήχο, αλλά με την πορεία τους οι χαρακτηριστικές μελωδίες βρήκαν τη θέση τους στη μουσική τους. Ξεκίνησαν το 1990, και σιγά-σιγά έχτιζαν το κοινό και την τέχνη τους, μέχρι που έφτασαν στο αποκορύφωμα. Το κλασικότερο ίσως melodic death metal άλμπουμ, το “Slaughter of the Soul” (1995, Earache Records). Μετά όμως από το touring για αυτό το άλμπουμ, η μπάντα διαλύθηκε, αφήνοντας βαριά κληρονομιά πίσω της. Οι αδερφοί Bjorler έφτιαξαν τους The Haunted με τον Adrian Erlandsson, ο οποίος αργότερα μπήκε στους Cradle of Filth. Το 2008 έκαναν ένα reunion tour, και το 2014 ξαναενώθηκαν, κυκλοφορώντας το πολύ δυνατό “At War with Reality” (2014, Century Media). Σήμερα είναι ενεργοί, παρά την απουσία του Anders Bjorler, ο οποίος ήταν κύριο συνθετικό μέλος. Γενικά, οι At the Gates ήταν, εκ των τριών, το συγκρότημα που δεν αλλοίωσε τον ήχο του όπως πέρασαν τα χρόνια (ίσως γιατί ήταν εκτός δράσης τόσα χρόνια βέβαια, τέσπα).

-IN FLAMES-

Οι popular του είδους. Και έναν χρόνο metal να ακούς, ξέρεις τους In Flames. Τα περισσότερα άτομα της γενιάς μου έμαθαν το melodeath από τους In Flames. Τα κομμάτια που έβγαλε ο Jesper Stromblad δύσκολο να μην τα εκτιμήσεις. Από τα κλασικά melodic death του “The Jester Race” (1995, Nuclear Blast) και του “Clayman” (2000, Nuclear Blast), μέχρι τα πιο προσβάσιμα κομμάτια του “Soundtrack of your Escape” (2004, Nuclear Blast) και του “A Sense of Purpose” (2008, Nuclear Blast). Όταν έφυγε από το συγκρότημα βέβαια το 2010 o Stromblad, δεν ξέρω αν είναι placebo, αλλά η μουσική τους δε με αγγίζει τόσο πια. Πάντως, οι In Flames θα έχουν για πάντα θέση στην καρδιά μου, IN FLAMES WE TRUST.

-DARK TRANQUILLITY-

Οι ρομαντικοί κυριλέδες του είδους, με gothic metal συνδέσεις (ειδικότερα στα μεταγενέστερα άλμπουμ τους). Αρκετές συνδέσεις με τους In Flames, μιας και στο πρώτο άλμπουμ των DT, “Skydancer” (1993, Spinefarm) τραγουδάει ο Anders Friden των In Flames. Τη χρονιά που τα αστέρια της melodeath ευθυγραμμίστηκαν, το 1995, οι Dark Tranquillity κυκλοφορούν το “The Gallery” (1995, Osmose), και γίνονται επίσημα ισχυρή δύναμη στη σκηνή. Στη συνέχεια, όπως και οι In Flames, οι Dark Tranquillity πειραματίστηκαν με τον ήχο τους, προς άλλη κατεύθυνση όμως. Kαθαρά goth φωνητικά από τον Mikael Stanne, πιάνο, διάφορα πλήκτρα, και μια γενική θεατρικότητα. Τους έμαθα αρκετά αργά, οπότε δεν τους έχω τόσο ψηλά όσο τους άλλους δύο, και είναι λίγο κρίμα, oh well.

-Ο κοινός ήχος-

Τι κοινό έχουν όμως όλες αυτές οι μπάντες σαν ήχο; Πέρα από τον (σε πρώτη ακρόαση) τραχύ ήχο τους, υπάρχει μια δυνατή αίσθηση μελωδίας στα κομμάτια. Οι μελωδίες αυτές είναι το πιασάρικο στοιχείο των κομματιών, και προέρχονται από τις heavy metal επιρροές τους. Καλλιτέχνες όπως οι Iron Maiden, οι Judas Priest ή οι Scorpions, αλλά και παραδοσιακές σουηδικές μελωδίες ενέπνευσαν τις lead κιθάρες αυτές. Η ωμότητα του death metal προήρθε από τους κλασικούς. Death, Morbid Angel, Napalm Death, και τα συναφή. Τι χρειάζεσαι στην τελική; Ένα Boss HM-2, δισολίες και τούπα τούπα.

-Άλλα συγκροτήματα-

Πέρα από αυτούς τους big three, πολύ σημαντικοί πρεσβευτές του Σουηδικού melodeath είναι οι Arch Enemy, οι The Haunted, και οι Soilwork. Το είδος αυτό όμως δεν σταμάτησε στα σύνορα της Σουηδίας. Πολλά συγκροτήματα βγήκαν επίσης από την γειτονική Φινλανδία, όπως οι Children of Bodom ή οι Wintersun, ενώ η χάρη του melodeath έφτασε μέχρι την Αυστραλία, με τους Be’lakor. Επηρέασε μια επίσης μεγάλη σκηνή της metal, την αμερικάνικη metalcore σκηνή, κυρίως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Συγκροτήματα όπως οι Shadows Fall, αλλά και οι Killswitch Engage, οι οποίοι επηρεάστηκαν κατά κόρον από το Slaughter of the Soul, και έπαιζαν ως support acts στις πρώτες περιοδείες των In Flames στην Αμερική. Οπότε corάδες (ένας απ’αυτούς κι εγώ), know your daddies.

Σχετικά με Metaleon

Μου αρέσουν τα κουάκερ, τα DIY πρότζεκτ, ο David Fincher, και να γράφω. 26/M/ATH, GR

Τσέκαρε επίσης

Μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο – Seattle Grunge Scene

Ξεκινάμε μια νέα “στήλη” άρθρων, με θέμα Μουσικές Σκηνές ανά τον Κόσμο. Στο πρώτο άρθρο …