Οι λόγοι που πρέπει να παίξετε το Death Stranding!

Με αφορμή την κυκλοφορία του Death Stranding στις 14 Ιουλίου για το PC(θυμίζουμε πως κυκλοφόρησε αρχικά τον περασμένο Νοέμβρη, αποκλειστικά για το Playstation4), θα ήθελα να αναλύσω το πως βίωσα το παιχνίδι, σαν εμπειρία και γιατί το προτείνω!!

Επ’ ουδενί θα ασχοληθώ και θα αναλύσω τις αρνητικές κριτικές για άλλη μια φορά, από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, για ένα παιχνίδι τουλάχιστον 40 ωρών! Κι εγώ θα γίνω γραφικός και θα δώσω και αξία στις εν λόγω αβάσιμες κριτικές!!

Ξεκινώντας λοιπόν, παρέλαβα το παιχνίδι την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του(weird flex, but ok)! Ως ένα κλασσικό Kojima παιχνίδι, μέσα από τα trailer του, δεν μας είχε δώσει και πολλά στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι!

Μπαίνοντας στο ζουμί λοιπόν, για τους λόγους που έβαλαν το συγκεκριμένο παιχνίδι στο πάνθεον των αγαπημένων μου παιχνιδιών, ξεκινάμε από τα βασικά! Ένας από τους ομορφότερους και πιό ιδιαίτερους open world σχεδιασμούς!! Ούτως ή άλλως το τερέν είναι όλη η μαγεία του παιχνιδιού!!

Κυρία αποστολή του πρωταγωνιστή μας, Sam Porter Bridges, είναι να μεταφέρει διαφόρων ειδών και μεγεθών πακέτα, από τον έναν προορισμό στον άλλο, καθώς και να συνδέσει απομακρυσμένους σταθμούς κατά μήκος της χώρας, σε ένα μεταποκαλυπτικό και σχεδόν έρημο τόπο!! Το meme που είχε δημιουργηθεί, ήταν ότι το παιχνίδι πρόκειται  για ένα walking simulator, courier simulator κτλ. Οκ να το δεχτώ! Αλλά το ταξίδι ήταν κάθε φορά πανέμορφο και πολλές φορές επικίνδυνο!

Αναφερόμενος στον πρωταγωνιστή μας, Sam, τον υποδύεται ο γνωστός από την σειρά του Walking Dead, Norman Reedus, όπου πέραν ενός τραγικού χαρακτήρα όπως ο Sam Porter, μεταφέρει και αρκετά “χαβαλετζίδικα” στοιχεία από τον πραγματικό του εαυτό μέσα στο παιχνίδι!

Το κύριο χαρακτηριστικό λοιπόν του παιχνιδιού είναι η μεταφορά μεγάλων φορτίων!! Ωστόσο, δεν είναι όσο απλό ακούγεται!! Αρχικά, το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη είναι βραχώδες και με πολλά βουνά και ποτάμια να εμποδίζουν το δρόμο σου!!

Επιπροσθέτως, υπάρχει φοβερός ρεαλισμός στο θέμα του φορτίου! Θα πρέπει να κατανεμηθεί σωστά το βάρος στην πλάτη, αλλά και τις ειδικές θήκες στη στολή, έτσι ώστε να υπάρχει καλή ισορροπία!! Ακόμη κι έτσι, απότομες κινήσεις αριστερά, δεξιά ή αν σκοντάψεις κάπου, σε βάζει στη διαδικασία είτε να ισορροπήσεις εκ νέου, είτε να πέσει και να καταστραφεί το φορτίο σου!! Δεν ξέρω αν ακούγεται βαρετή αυτή η διαδικασία, αλλά εγώ την βρήκα άκρως εθιστική!!

Μην περιμένετε πως απλά θα πάτε απ’το σημείο Α στο Β, σα να πηγαίνετε βόλτα στο πάρκο! Ποικιλία εχθρών καραδοκεί, καθώς επίσης, τις περισσότερες φορές, ο ένας σταθμός απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον επόμενο και είναι πλήρως απομονωμένος!!

Γυρίζοντας πίσω στα του κόσμου, πέραν του δύσκολου τερέν έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των εχθρών αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης τους!!

Ο ένας βασικός μας αντίπαλος είναι τα BTs! Πρόκειται για πλάσματα σε μορφή σκιάς τα οποία θα πρέπει να κρατήσετε κυριολεκτικά την ανάσα σας για να τα αντιμετωπίσετε! Δε θα δώσω προφανώς περαιτέρω πληροφορίες για τα συγκεκριμένα πλάσματα, μιας και θα πιάσουμε το φάσμα των spoiler! Αυτό που προκαλούν όμως τα συγκεκριμένα πλάσματα, είναι τη χρονική βροχή, η οποία προκαλεί πρόωρη γήρανση σε οτιδήποτε ακουμπήσει!! Τέλος, υπάρχουν και τα “μουλάρια”, Mules, οι οποίοι είναι ένα είδος αντιστασιακών, πρώην μεταφορέων!!

 

 

Πέραν των δύο παραπάνω, έχουμε και αρκετούς ακόμα πρωταγωνιστές είτε ως villain, είτε ως συνοδοιπόρους!! Μιλάμε για έναν dream team cast!! Από πού να ξεκινήσω; Από το εκπληκτικό Mads Mikkelsen..με μια πραγματικά οσκαρική ερμηνεία;! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα Game Awards για το 2019, κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου performance! Το cast συμπληρώνουν επίσης δυνατά ονόματα όπως ο Troy Baker(έχει χαρίσει και τη φωνή του στον Joel από το Last of Us), Guillermo del Toro και πολλοί ακόμη αξιόλογοι ηθοποιοί!!

Το σημείο του παιχνιδιού που αγάπησα είναι το πως σε επιβραβεύει εφόσον επιβιώσεις από τις διάφορες αντιξοότητες!! Δεν θα ξεχάσω ποτέ, στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, έχοντας ένα τεράστιο φορτίο στην πλάτη, φαγωμένες μπότες (ναι θέλουν αλλαγή ανά κάποια χιλιόμετρα), έχοντας αντιμετωπίσει ένα σορό BTs και χρονική βροχή, την εικόνα που αντίκρισα κατεβαίνοντας ένα λόφο!! Δε θέλω να το περιγράψω καν, απλά θα σας παρακαλέσω να δείτε το παρακάτω βίντεο!! Τεράστιο παράσημο τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα και το χτίσιμο από τον Kojima και φυσικά η επιλογή του μουσικού ντυσίματος!!

Τα σημεία επιβράβευσης δε σταματάνε εκεί!! Όσες περισσότερες παραδόσεις κανείς μέσα στο παιχνίδι τόσες περισσότερες αναβαθμίσεις ξεκλειδώνονται, από πιο δυνατούς σκελετούς για να μπορεί ο παίχτης να κουβαλήσει περισσότερα πράγματα, μέχρι και διάφορα γκατζετάκια για ευκολότερη ανάβαση ενός βουνού, καλύτερα όπλα κτλ.

Πέραν των επιβραβεύσεων, αν κάνετε παραπάνω αποστολές, το παιχνίδι όσο ξετυλίγεται, δίνει και παραπάνω δυνατότητες στον παίκτη, όπως οχήματα για γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση, δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων κ.α.

Και κάπου εδώ φτάσαμε σε κάτι ακόμα που το παιχνίδι ξεφεύγει από το κουτί!! Το Death Stranding ναι μεν δίνει στην πορεία θανάσιμα όπλα, αλλά σε τιμωρεί  αν τα χρησιμοποιήσεις!! Θέλοντας για άλλη μια φορά να αποφύγω οποιοδήποτε spoiler, θα αναφέρω μόνο, ότι κατά το playthrough μου, χρησιμοποίησα ένα θανάσιμο όπλο σε έναν Mule!! Κατά συνέπεια είτε θα έπρεπε να επωμισθώ τις συνέπειες όταν θα ξανά περνούσα από εκείνη την περιοχή, είτε να μεταβώ σε ένα αποτεφρωτήριο και να τον κάψω!! Απίστευτη εμπειρία!!

Άφησα τελευταίες τις δυο σημαντικότερες βοήθειες του παιχνιδιού και αυτές που κάνανε την εμπειρία μου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!! Το πρώτο είναι το “BB”, ένα ιδιαίτερο μωρό που κουβαλάνε μαζί τους όλοι οι μεταφορείς!! Τις ιδιότητές τους δεν θα τις αναλύσω αλλά το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως θα δεθείτε πραγματικά μαζί του και θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την επιβίωση σας και όχι μόνο!

Και επιτέλους φτάσαμε στο σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού!! Υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε το παιχνίδι σε online mode! Τι θα κερδίσετε με αυτό; Ο κόσμος του Death Stranding σε αυτό το mode είναι διαδραστικός!! Σε μια βόλτα σας στον κόσμο του, θα δείτε σκάλες άλλων παικτών, σκοινιά για ανάβαση, φτιαγμένες γέφυρες κτλ.

Είναι πραγματικά φοβερή εμπειρία να βλέπεις κάθε επόμενη μέρα που παίζεις το παιχνίδι, να έχουν χτιστεί νέες γέφυρες, δρόμοι κτλ που διευκολύνουν σε τεράστιο βαθμό την πορεία σου στο παιχνίδι!! Πέραν αυτών, οι άλλοι παίκτες μπορούν να αφήνουν σημάνσεις για κινδύνους που βρίσκονται παρακάτω! Το παιχνίδι με αυτό τον τρόπο γίνεται συλλογικό και είναι φοβερή η αίσθηση της αλληλοβοήθειας! Για άλλη μια φορά το “Kojima is a genius”, επιβεβαιώνεται!!


 

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μη σταθώ στο σενάριο, όπου για άλλη μια φορά ο κύριος Hideo παίρνει άριστα!! Ο τύπος ξέρει να φτιάχνει από την αρχή δικούς του κόσμους και καταστάσεις!! Προφανώς, η έστω και επιφανειακή ανάλυση του σεναρίου, θέλει ένα δικό του άρθρο, ξεχωριστά!!

Εν κατακλείδι, μπορώ να πω πως το παιχνίδι το απόλαυσα πραγματικά. Σίγουρα είχε και κάποια αρνητικά, αλλα θεωρώ πως πρόκειται για ένα παιχνίδι ορόσημο! Αρκετοί είχανε αλλιώς το παιχνίδι στο μυαλό τους, με περισσότερο ίσως πιστολίδι και γρήγορη δράση!! Πάντα μα πάντα, δεν διαμορφώνω ποτέ στο κεφάλι μου πως θα είναι ένα παιχνίδι πριν την κυκλοφορία του, διότι εκεί νομίζω πως βρίσκεται η αρχή του κακού!!

Επενδύστε άφοβα το χρόνο σας άμα θέλετε να παίξετε και κάτι διαφορετικό, πιο αργό, με φοβερή ιστορία που θίγει και αρκετά θέματα της επικαιρότητας! Επίσης, το Α και το Ω για την καλύτερη σας εμπειρία, είναι να μην έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας, το τι περιμένετε παίξετε, καθώς επίσης και να μην έχετε καμία απαίτηση του τι θέλετε να δείτε! Αν το καταφέρετε, θεωρώ πολύ δύσκολο να μην απολαύσετε το Death Stranding!!

ΥΓ. Δεν ήξερα ακριβώς που να βάλω το εν λόγω βίντεο, μιας και έβαλα ήδη την μια πανέμορφη στιγμή όπου φτάνεις στο λιμάνι και παίζει η φοβερή μουσική! Το ίδιο δέος βέβαια ένιωσα όταν βρισκόμουν μέσα σε μια χιονοθύελλα, όπου μόνο με τη χρήση του σκάνερ μου και χωρίς να βλέπω τίποτα προχωρούσα προς το άγνωστο. Επίσης φοβερό το στιγμιότυπο με την κατολίσθηση βράχων. Απλά ΔΕΟΣ!!*

!Keep on keeping on!

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Days Gone – Ένα πραγματικά υποτιμημένο παιχνίδι!!

Όλοι μας συνδέουμε καταστάσεις και αναμνήσεις με αρώματα, εικόνες αλλά και καιρικά φαινόμενα!Ο καύσωνας που …