Days Gone – Ένα πραγματικά υποτιμημένο παιχνίδι!!

Όλοι μας συνδέουμε καταστάσεις και αναμνήσεις με αρώματα, εικόνες αλλά και καιρικά φαινόμενα!Ο καύσωνας που μας χτύπησε την προηγούμενη εβδομάδα μου θύμισε πέρυσι το καλοκαίρι που έπαιζα το Days Gone.!!

Θα μου πείτε ναι οκ, και λοιπόν;Ε, εδώ και ένα χρόνο το έχω παράπονο πως παίζει να είναι απ’ τα πιο underrated παιχνίδια των τελευταίων ετών και θα εξηγηθώ παρακάτω!!

Από πλευράς πωλήσεων δεν υστέρησε, το μόνο σίγουρο! Φανταστείτε πως για το 2019 βρίσκεται στην 19η θέση σε πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών.Κι αν σας φαίνεται λίγη η 19η θέση, σκεφτείτε πως παραπάνω βρίσκονται άπιαστοι κολοσσοί-διαχρονικές δυνάμεις, όπως: Red Dead Redemption 2, GTA V, Mario Cart,  Fifa, Resident Evil 2(Remake), Kingdom Hearts III κτλ. Επίσης συνυπολογίστε πως μιλάμε για την Bend Studio η οποία δε πρόκειται και για καμιά παραδοσιακή δύναμη, ωστόσο είναι τρομερά ανερχόμενη!!

Εκεί λοιπόν που χαντακώθηκε ολοσχερώς, ήταν στις κριτικές. Πολλά ακούστηκαν πως κάποια ήταν επιτηδευμένα, άλλοι είχανε αλλιώς το παιχνίδι στο μυαλό τους και σε κάποιους απλά δεν άρεσε!

Δεκτές όλες οι κριτικές! Περνόντας στην δική μου άποψη, εγώ το καταευχαριστήθηκα!! Δεν είναι αυτό που λέμε το καθαρό δεκάρι μου αλλά είχε πράγματα που τα αναπολώ και μου έχουν μείνει ως μια θετική εμπειρία!!

Πριν ξεκινήσω να μιλάω για το παιχνίδι, θα ήθελα να τονίσω πόσο καλύτερά θα ήταν όλα, άμα δεν κρίναμε τα παιχνίδια με το πώς τα έχουμε σχηματίσει εμείς στο μυαλό μας, πριν κυκλοφορήσουν, καλή ώρα.. Όπως και το ίδιο έγινε με το Death Stranding και άλλα παιχνίδια.

Στο ζουμί όμως τώρα..δεν θα κάνω κριτική προφανώς του παιχνιδιού, αλλά θα παραθέσω τι μου άρεσε και μου έχει μείνει άρα κατά συνέπεια και γιατί το θεωρώ υποτιμημένο!!

Αρχικά, πρόκειται για το πρώτο open world παιχνίδι με ζόμπι!Όπως και να χει είναι κάτι φρέσκο το να κυκλοφορείς μέσα σε μια αχανή έκταση και να έχεις να αντιμετωπίσεις ζόμπι..

Το άλλο μεγάλο σημείο αναφοράς του παιχνιδιού είναι η μηχανή σου!! Είναι ο αχώριστος σύντροφός σου και το μόνο μέσον για να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις καθώς και να ξεφύγεις από ζόμπι ή ανθρώπους που σε κυνηγάνε!

Συνεχίζοντας, όλο το crafting των όπλων ήταν πολύ καλό, όχι κάτι καινοτόμο που δεν είχαμε ξαναδεί, αλλά όσο περνούσε το παιχνίδι μπορούσες να φτιάξεις όλο και πιο ευφάνταστα όπλα για να αντιμετωπίσεις τους εχθρούς σου!

Φυσικά, μαζεύοντας εμπειρία μάθαινες και νέες λαβές και τεχνικές έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις του εχθρούς σου με stealth τρόπο, με τα γυμνά σου χέρια ή με το “μαχαίρι μπότας” σου!!

Το μεγαλύτερο βέβαια selling point, ήταν οι ορδές που είχες να αντιμετωπίσεις!! Απολαυστική πραγματικά εμπειρία, μιας και το Days Gone δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι που σου δίνει το γαμάτο αυτόματο με απεριόριστες σφαίρες κι απλά τα θερίζεις όλα. Αντιθέτως, για να αντιμετωπίσεις τις εκατοντάδες των ζόμπι που έρχονται κατά πάνω σου θα πρέπει να κάνεις οικονομία στα πυρομαχικά, καθώς και να χρησιμοποιήσεις έξυπνα τους διάφορους  μηχανισμούς και παγίδες του παιχνιδιού!

* πιθανότατα να χρειαζόταν μόνο αυτό το βίντεο για να σας πείσω.. *

 

Όσον αφορά τον κόσμο αυτό καθ αυτό, τον απόλαυσα! Πρόκειται για ένα μεταποκαλυπτικό τοπίο, με εγκαταλελειμμένους δρόμους αλλά και πυκνά δάση! Υπάρχουν σίγουρα σημεία που κάποια τοπία είναι κάπως άψυχα εντελώς. Δυστυχώς έπεσε και η Bend Studio στην παγίδα της προσπάθειας δημιουργίας ενός τεράστιου κόσμου!

Τα γραφικά και το όλο design του κόσμου ήταν εξαιρετικά πράγμα που συνέβαλε αισθητά στην παραπάνω μου άποψη!

Το Days Gone, δεν σταματά εκεί! Θα θυμάμαι το πως έπρεπε να οργανώσω τις αποστολές μου και να αποφύγω διάφορα μέρη το βράδυ όπου περισσότερα ζόμπι έκοβαν βόλτες έξω από τις φωλιές του!!

Από πλευράς αποστολών, έχω να θυμάμαι μερικές αρκετά συναρπαστικές(αποφεύγω τα spoilers σε αυτό το σημείο), χωρίς να λείπουν οι πολλές fetch αποστολές (πήγαινε εκεί, πάρε αυτό και ξαναέλα πίσω), όπως και μερικές επαναλαμβάνομενες του τύπου σκότωσε τα άτομα στο τάδε φρούριο!

Και τώρα που είπα φρούριο.. είχες να αντιμετωπίσεις και ανθρώπους, μη μολυσμένους, οπότε έπρεπε να φυλάγεσαι από παντού και από στιγμή σε στιγμή ήσουν πάντα έτοιμος για μάχη!!

Η ιστορία από την άλλη πιθανόν να χαρακτηριζόταν κλισέ και κάπως ανέμπνευστη, ωστόσο εμένα δε μου χάλασε στο ελάχιστο την γενικότερη εμπειρία!!

Χωρίς να το θέτω ως δικαιολογία, αλλά σαν προσπάθεια ενός ανοιχτού κόσμου, από ένα μικρότερο στούντιο (ακόμη κι αν χρηματοδοτήθηκε από την Sony), ήταν μια πραγματικά εξαιρετική προσπάθεια!! Το παιχνίδι στο τέλος του άφησε υπόνοιες για συνέχεια της ιστορίας και θαρρώ πως ένα sequel μόνο καλύτερο θα ήταν, καθώς η Bend Studio, πιο ώριμη πλεον(αποφυγή πχ αρκετών bugs που χαλούσαν κάποιες φορές την εμπειρία του παιχνιδιού) θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικά διαχρονικό παιχνίδι!!

Αυτές πάνω κάτω ήταν οι θετικές μου αναμνήσεις από την ενασχόλησή μου με το Days Gone! Πιθανότατα ξεχνάω να αναφέρω πολλά ακόμα, ωστόσο έχει περάσει ένας χρόνος από όταν το έπαιξα , καθώς και πολλά ακόμα παιχνίδια από τα χέρια μου, οπότε υπάρχει αλλοίωση των αναμνήσεων της εμπειρίας..

Δεν ξέρω τι ακριβώς “χάλασε” τους περισσότερους κριτικούς, αλλά και gamers..Ίσως φταίει που ήρθε ένα εξάμηνο μετά από την κυκλοφορία ενός τεράστιου κολοσσού που ακούει στο όνομα, Red Dead Redemption II !! Ίσως φταίνε και τα προαναφερθέντα bugs, ίσως απλά είχανε δημιουργήσει κάποια άλλη εικόνα στο μυαλό τους για το παιχνίδι!

Όπως και να χει από πλευράς μου το προτείνω ανεπιφύλακτα και εύχομαι και προσεύχομαι για ένα sequel σύντομα!! Θέλω και πάλι να βιώσω αυτή την μοναξιά που νιώθεις μέσα στο παιχνίδι και τον κίνδυνο που έχεις να αντιμετωπίσεις ολομόναχος στις περισσότερες των περιπτώσεων.. μόνο εσύ, η μηχανή σου και ότι στο καλό έχεις φτιάξει από ξύλα, βίδες και συρματοπλέγματα για όπλο

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Οι λόγοι που πρέπει να παίξετε το Death Stranding!

Με αφορμή την κυκλοφορία του Death Stranding στις 14 Ιουλίου για το PC(θυμίζουμε πως κυκλοφόρησε …