Sherlock Movies(Robert Downey Jr) VS Sherlock Series(Benedict Cumberbatch).

Εξ αρχής δίνω ένα τρανταχτό spoiler πως αυτή η μονομαχία ίσως και να μην βρει κανέναν ”νικητή” στο τέλος του άρθρου! Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο λόγος ή ερέθισμα για το συγκεκριμένο άρθρο. Ο ήρωας, Sherlock Holmes, δημιούργημα του Arthur C. Doyle, αποτελούσε από τα παιδικά μου χρόνια ένα μεγάλο κόλλημα! Έχοντας διαβάσει θαρρώ οτιδήποτε επίσημο έχει δημοσιευτεί από τα χέρια του Arthur, βρέθηκα μπροστά σε δυο μεταφορές του πασίγνωστου ντετέκτιβ. Μια στη μικρή και μια στη μεγάλη οθόνη και οι δύο με τεράστιου βελινεκούς και εκκεντρικότατους ηθοποιούς.

 

Ξεκινώντας από τις δυο ταινίες με τον  Robert Downey Jr(μιας και χρονολογικά τις είδα πρώτα), όταν  είδα και τις δυο μαζεμένες, το 2011, ενθουσιάστηκα! Ο συγκεκριμένος ηθοποιός νομίζω πως εκ φύσεως έχει αρκετά στοιχεία στον χαρακτήρα του, τα οποία ταιριάζουν γάντι σε αυτά του κυρίου Holmes. Εκκεντρικός, ετοιμόλογος, με καυστικό χιούμορ, έξυπνος μα και συνάμα ολίγον τι ακατάστατος. Οι δυο ταινίες αυτές καθ αυτές έχουν φουλ δράση, καθώς και πολύ ωραία σκηνικά, πιάνοντας το κλίμα της Βικτοριανής και της Βιομηχανικής εποχής του Λονδίνου. Πολύ όμορφη και έξυπνη και η παρουσίαση της συλλογιστικής πορείας( για την οποία είναι άλλωστε φημισμένος ο Sherlock). Απίθανος βέβαια και ο Moriarty, με τον Jared Harris να τον υποδύεται! Εν αναμονή και εδώ για την τρίτη ταινία, που την περιμένουμε εδώ και δέκα χρόνια!

Θαρρώ πως σε αντίθεση με μια ταινία που θα την δεις μέσα σε 2-3 ώρες και όσο και αν σου αρέσει θα μπει στο πίσω μέρος του μυαλού σου, με μια σειρά δένεσαι περισσότερο, καθώς μπορεί να περάσεις απεριόριστα βράδια βλέποντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Έτσι και με τη σειρά Sherlock, που τα επεισόδια της προσεγγίζουν την διάρκεια ταινίας. Σε αντίθεση με την ταινία, όσο αφορά την εποχή, η σειρά κάνει κάτι πραγματικά καταπληκτικό. Παίρνει την τότε εποχή και τους χαρακτήρες και τους προσαρμόζει τέλεια στον 21ο αιώνα. Πραγματικά ώρες ώρες θαύμαζα πόσο άρτια έχουν μεταφέρει και τις μικρότερες λεπτομέρειες μιας κατάστασης, σε αυτή της σημερινής μας κοινωνίας. Το Sherlock θα μπορούσα να πω, πως πέρα από το χιούμορ και τη δράση του, είναι ελαφρώς πιο δραματικό από τις ταινίες. Ασχολείται περισσότερο με τις καταχρήσεις του Sherlock και γενικότερα με τον εσωτερικό του κόσμο. Μεγαλύτερο ρόλο έχει και ο πιστός του φίλος, Dr. Watson καθώς και ο αδερφός του, Mycroft. Όσο αφορά τώρα την ερμηνεία του Andrew Scott ως Moriarty, νομίζω πως εύκολα θα κατακτούσε το βραβείο του πιό αγαπητού  ”κακού”, κάτι σαν την περίπτωση του Heath Ledger ως Joker στο Dark Knight. Όσο κουραστικός κι αν γίνομαι, πέραν της καταπληκτικής φιγούρας που ακούει στο όνομα Cumberbatch, στο ρόλο του Sherlock, το μεγαλύτερο επίτευγμα της σειράς, νομίζω πως είναι η φοβερή μεταφορά από το 19ο αιώνα στην σύγχρονη εποχή.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει φυσικά καμία μάχη! Όλα έγιναν για την ”πουτανιά” της επικεφαλίδας! Οι ταινίες θεωρώ πως αξίζουν όσο και η σειρά. Φυσικά, πολλοί θα μου πούνε πως η σειρά είναι έτη μπροστά(κυριολεκτικά). Θα συμφωνήσω εν μέρη, ωστόσο άλλη προσέγγιση θα έχει μια ταινία και άλλη μια σειρά. Μην με παρεξηγείτε για το γεγονός ότι δεν ανέπτυξα αρκετά, στο βαθμό που τους αρμόζει, για τους δυο πρωταγωνιστές. Νομίζω όμως πως η αξία τους και οι διαχρονικότητα των ρόλων τους είναι ευρέως γνωστή, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν παρακαλουθήσει τις δυο παραπάνω δουλειές!

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Sunday Night Recommendations #8 – Warrior

Στο Sunday Night Recommendations σας προτείνουμε κάθε φορά από μια ταινία, για το βράδυ της …