Επιτέλους είδα το Breaking Bad!

 

Ναι λοιπόν, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το είδα κι εγώ!! Και μπορώ πλεον να ενταχθώ και εγώ στην τεράστια μάζα που την θέλει να είναι η καλύτερη σειρά που έχει βγεί!!

Δεν πρόκειται για κάποιο άρθρο αφιέρωμα, παρά θα αναφερθώ στις σκόρπιες σκέψεις μου περί της σειρας, τώρα που την έχω και “φρέσκια”.

Πρώτο και κυριότερο αγαπημένο μου στοιχείο είναι πως η σειρά δεν περιείχε καμία “filler” σκηνή, απλά για να γεμίσει χρόνο. Ότι γινόταν είχε νόημα για την πλοκή!! Θα θυμάμαι χαρακτηριστικά, νομίζω στην πρώτη σεζόν, πόσο εκτίμησα κάτι τόσο απλό που στην πορεία δεν άλλαξε επ’ ουδενί!!

Ο πρωταγωνιστής μας Walter ήταν στο νοσοκομείο και ενώ του απαγορευόταν η έξοδος, ήθελε να πάει κάπου εκτός. Σε κάποια άλλη σειρά θα τον έδειχνε να κρύβεται από την νοσοκόμα που είχε εφημερία, να μπαίνει στο αμάξι και να οδηγά προς τον προορισμό του. Αμ δε! Μια που είπε θα προσπαθήσω να έρθω και μια που βρισκόταν το επόμενο δευτερόλεπτο στην τοποθεσία που ήθελε!! Εύγε για το συγκεκριμένο θέμα που δε με δυσαρέστησε ουτε για μια στιγμή και στις πέντε σεζόν!

Ένα άλλο πράγμα που με συνάρπασε, ήταν το ποσό καλογραμμένοι ήταν όλοι οι χαρακτήρες! Όλοι είχαν κάτι να δώσουν και όλοι ήταν απίστευτα πολύπλοκοι! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο ένα επεισόδιο συμπονούσες έναν χαρακτήρα και στο επόμενο ακριβώς ήθελες να πάθει ότι χειρότερο μπορούσε να του συμβεί!!

Εν συνεχεία και το βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας, ήταν πως είχαμε έναν πρωταγωνιστή αντιήρωα!! Όσοι την έχετε δει, νομίζω θα έχετε καλά στο νου σας πως ο Walter στην τελική ήταν ένας από τους κακούς!!

Ωστόσο, η σειρά δεν μας έδωσε ακόμα ένα κλισέ χαρακτήρα που από αρνάκι έγινε λύκος. Ο Walter μπορεί να έγινε από ενας αδέξιος καθηγητής, το μεγαλύτερο μουνόπανο.. ωστόσο παρέμεινε αμήχανος και ατζαμής! Επίσης έως και το τελευταίο επεισόδιο, δεν καταλάβαμε ακριβώς τον χαρακτήρα και τα κίνητρα του πρωταγωνιστή.

Από την μια είχε ξεκινήσει για να μαζέψει χρήματα, αλλά στην τελική κατέληξε να του αρέσει η εξουσία που είχε. Από την άλλη, ακόμα και τότε έδειχνε να έχει ευαίσθητα σημεία αλλά να αποδέχεται πως στο σημείο που είχε φτάσει η κατάσταση, θα έπρεπε να κάνει αποτρόπαια πράγματα.

Στην αντίπερα όχθη ο άλλος μας πρωταγωνιστής Jesse, ήταν λίγο πιο ξεκάθαρος!! Ο ορισμός του όρου αλήτης αλλά ψυχούλα!! Στην τελευταία σεζόν πραγματικά τον λυπόταν η ψυχή σου με όλα τα ψυχολογικά του αλλά και με τα άλλα δεινά που τράβηξε (ακόμα και δέκα χρόνια μετά, no spoilers).

Οι “κακοί” επίσης ήταν ένας κι ένας, από τον μουρλό Tuco εως τον αδίστακτο και σιγανό ποταμάκι Gus! Κυριολεκτικά και ο τελευταίος main χαρακτήρας είχε βάθος και τεράστιο ενδιαφέρον!!

Η πλοκή επίσης καταπληκτική! Όπως ανέφερα παραπάνω, δεν περιείχε κανένα στοιχείο filler, αλλά δεν το ξεχώρισε μόνο αυτό!! Δεν ήταν άλλη μια προβλέψιμη πλοκή!! Τα γεγονότα σου σκάγανε από το πουθενά χωρίς να σου το χτίζει! Επίσης, η δράση έδινε και έπαιρνε και όχι απαραίτητα με κυνηγητά και πυροβολισμούς!!

Πραγματικά, θαυμάζω πώς- με τον τρόπο της- η σειρά θίγει διάφορα θέματα ηθικής όπως το αν το αναγκαίο κακό καταλήγει να είναι δικαιολογημένο και αν τελικά υπάρχει ακριβής όρος για το τι είναι ηθικό και δίκαιο!

Όπως και να χει, η σειρά τελείωσε  στο απόγειο της και δεν ξεζουμίστηκε! Αυτή νομίζω είναι και η μεγαλύτερη νίκη της σειράς!

Δεν νομίζω πως θέλω να πλατειάσω παραπάνω, άλλωστε τι να πρωτοπείς για μια τεράστια (σε αξία) σειρά μέσα σε λίγες παραγράφους;!

Άλλωστε, όπως είπα και στην αρχή δεν πρόκειται για ένα άρθρο αφιέρωμα, παρά μερικές σκέψεις που ήθελα να βγάλω από μέσα μου μετά το “escape” που πάτησα στο τελευταίο επεισόδιο!

Και πως να γεμίσεις ένα τέτοιο κενό μετά και το τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράρας;

Better call Saul?!

*Παραλίγο θα το ξεχνούσα…τι παίζει με τα τηλεφωνήματα και τους τηλεφωνητές στο Breaking Bad; Αν υποθέσουμε πως στις πέντε σεζόν έγιναν διακόσια τηλεφωνήματα, από αυτά απαντήθηκαν τα τριάντα και όλα τα άλλα κατέληξαν σε μήνυμα στον προσωπικό τηλεφωνητή…*

Σχετικά με Thimios

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας φροντίζω για την προμήθεια του αλκοόλ και των ξηρών καρπών σας.Τις υπόλοιπες ώρες καταγράφω εδώ τα "shower thoughts" μου, και υπόψιν κάνω κάθε μέρα μπάνιο..

Τσέκαρε επίσης

Μια προσπάθεια για Top 3 ταινιών του Christopher Nolan!

Περιμένοντας εναγωνίως την νέα ταινία του Christopher Nolan, “Tenet”, είπα να βάλω μια δοκιμασία στον …