Ποιήματα vol.1 Πουλιά ταξίδευαν στο δρόμο μας

Ποιήματα vol.1 με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Οι περισσότεροι σινεφίλ γνωρίζουν και έχουν δει έστω μια ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι αρκετά από τα χρησιμοποιημένα ποιήματα και κείμενα είναι γραμμένα από τον πατέρα του Αντρέι τον Αρσένι Ταρκόφσκι. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις απαγγέλλονται και από τον ίδιο τον Αρσένι.

Ο Αρσένι Ταρκόφσκι γεννημένος στις 25 Ιουνίου το 1907 στο Ελισάβετ Γκραντ την Ουκρανίας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Λογοτεχνίας.

Επί πολλά χρόνια οι αναγνώστες των γνώριζαν ως μεταφραστή καθώς η πρώτη του συλλογή με ποιήματα έπρεπε να περιμένει 20 χρόνια μέχρι να εγκριθεί η έκδοση της , η οποία και εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα.

Οι συλλογές του αποτελούνται από τα έργα :

“Πριν το χιόνι” 1962

“Της γης-γήινα” 1966

“Ειδήσεις” 1969

“Αγγελιοφόρος” 1966-71

“Μαγικά βουνά” 1978

“Χειμωνιάτικη μέρα” 1980

“Επιλογές” 1983

“Από τα νιάτα στα γηρατειά” 1987

“Τα αστέρια πάνω από το Αραγκάντς” 1982

Ο ίδιος εκανε και μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα του ποιήματα και έκδοσε την συλλογή “Λευκή Μέρα”. Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 82 ετών αφού πρώτα είχε θάψει τον γιο του Αντρέι.

Η ποίηση του αναδεικνύει τα βιώματά του από τον πόλεμο που έζησε (Β παγκόσμιο) με σκοτεινές νότες έως τους έρωτες  που υπήρξαν στην ζωή του με ρομαντικό τρόπο.

Στο βιβλίο “Πουλιά ταξίδευαν στο δρόμο μας” έχουν επιλεχθεί ποιήματα από διάφορες συλλογές και μεταφραστεί οσο πιο κοντά στο πρότυπο γίνεται χωρίς να χάνουν όμως το νόημα τους.

Πρόκειται για μια μικρή αλλά γεμάτη αισθήματα και σκέψεις συλλογή. Μια τρικυμία από ρομαντισμό αλλά και σκοτεινές σκέψεις στα μέσα ενός μεγάλου πολέμου. Ένα ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπιάς.

 

Σε περίμενα χθες απ’ το πρωί.
Μου είχαν πει πως δεν θα ‘ρχόσουν.
Και ο καιρός -θυμάσαι;-
Αληθινή γιορτή! Βγήκα χωρίς παλτό.

Ήρθες σήμερα, κι η μέρα
Είναι τόσο μουντή και πένθιμη
Τώρα που βρέχει κι είναι η ώρα περασμένη,
Τώρα που οι βροχοστάλες λούζουν τα παγερά κλαδιά,
Τώρα που ούτε λέξη ούτε μαντήλι
Μπορεί να τις σκουπίσει.

 

Σχετικά με Stelios

Προτιμώ να διαβάζω από το να γράφω. Αν μπορούσα θα ζούσα και θα πέθαινα στο σύμπαν του fight club.